Een sportblessure krijg je meestal door een trauma, overbelasting van spieren of door verkeerd materiaal te gebruiken tijdens het sporten. Fysiotherapie kan vaak helpen om sportblessures te verhelpen. We zetten de meest voorkomende sportblessures op een rijtje.
Knieblessure
Veruit de meeste sportblessures zijn knieblessures. Een springersknie, lopersknie of beschadiging van de kruisbanden of meniscus zijn hier voorbeelden van. Hardlopers en wielrenners hebben het meest last van knieproblemen, net als volleyballers en basketballers.
Een acute knieblessure ontstaat meestal als gevolg van een onverhoedse, snelle beweging, botsing of val. De meest bekende acute knieblessure bij voetbal is het scheuren van de voorste kruisband: een band middenin het kniegewricht.
Maar ook kun je een meniscusblessure of een kniebandblessure oplopen, klachten rond de knieschijf hebben of aan de pees van de grote strekspier hebben (springersknie).
Verzwikte of verstuikte enkel
Bij sport kun je door je enkel gaan en deze verzwikken of verstuiken. Vooral bij volleyballers, hockeyers en zaalvoetballers gebeurt dit nogal eens. Maar ook door een drempeltje te missen of ongelukkig te vallen kan het gebeuren.
Bij een verstuikte enkel zijn je enkelbanden uitgerekt waardoor er kleine scheurtjes zijn ontstaan. Je kunt je enkelbanden hierbij ook inscheuren of afscheuren. Vaak is je enkel dik en pijnlijk en kun je hem niet goed gebruiken.
Vaak kun je na een week of twee weer gewoon lopen. Maar bij aanhoudende en/of chronische klachten is het verstandig om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen.
Rug- en nekklachten
Mensen die fitnessen, hockeyen of wielrennen hebben geregeld klachten aan hun rug. Vaak voelen ze steken of hebben ze last van stijfheid onder in hun rug. Dit kan ontstaan door overbelasting van de onderrug of een onverwachte draaibeweging. Door wielrennen en mountainbiken kun je ook nekklachten oplopen.
Tenniselleboog
Een tenniselleboog of tennisarm ontstaat door langdurige overbelasting van de onderarmspieren die je hand strekken of je hand buigen (dan heet het een golferselleboog). De problemen kunnen ook ontstaan door een overbelasting van de onderarmspieren waardoor er kleine scheurtjes in het pees- en spierweefsel ontstaan. Je voelt de vervelende pijn dan meteen.
Zweepslag
De naam zweepslag is niet toevallig zo gekozen. Wanneer je je kuitspier(en) enorm krachtig en plotseling aanspant kan er scheuring in ontstaan. Dit zorgt voor acute, hevige pijn. Een zweepslag komt vaker voor bij wat oudere sporters. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat je spieren minder flexibel worden als je ouder wordt. Sporten waarbij zweepslagen relatief vaak voorkomen zijn voetbal, hardlopen, basketbal en tennis.
De eerste tijd na het ontstaan van een zweepslag is rust het belangrijkste. Na deze periode van rust – waarin wel onbelast bewogen mag worden – is het belangrijk om gebruik van de spier langzaam op te bouwen. Hierbij kan een sportfysiotherapeut helpen.
Hamstringblessure
Bij een acute hamstringblessure heb je plotselinge, felle pijn aan de achterkant van je bovenbeen. Vaak loop je deze blessure op bij explosieve sporten zoals voetbal waarbij je een snel sprintje trekt, of abrupt draait of remt. Soms wordt de plek dik en blauw.
Een sportfysiotherapeut kan je helpen bij het diagnosticeren en behandelen van een hamstringblessure. Maar ook kan hij of zij je helpen bij het voorkomen ervan door het geven van spierkracht oefeningen.
Achillespeesblessure
Een achillespeesblessure ontstaat door overbelasting van de achillespees. Je voelt een paar centimeter boven je hiel pijn. Deze blessure komt relatief vaak voor bij hardlopers en tennissers en dan ook nog eens bij wat oudere sporters omdat als je ouder wordt, de kwaliteit van je peesweefsel afneemt. De achillespees kan ook afscheuren: dit gebeurt vaak bij sporten met veel tempowisselingen en explosieve bewegingen zoals rugby en voetbal.
Vaak ontstaat een achillespeesblessure geleidelijk. Als de blessure na een paar weken nog niet over is, kan een sportfysiotherapeut helpen. Als je je snel laat behandelen, kun je meestal snel en volledig herstellen.
Liesblessure
Als een typische mannenkwaal, zo wordt de liesblessure wel gezien. Een liesblessure, is een verzamelnaam voor diverse klachten in de liesstreek. Het komt regelmatig voor bij sporten als voetbal, hockey, rugby, schaatsen en zwemmen.
In een derde van de gevallen krijg je er acuut last van. Je krijgt pijn aan de binnen- onderzijde van het schaambeen, daar waar de spieren van de binnenzijde van het bovenbeen vastzitten, na een explosieve beweging. Maar je kunt een liesblessure ook geleidelijk aan krijgen. Je krijgt dan pijn als je begint met sporten of direct na afloop en zo wordt het steeds erger totdat je niet meer kunt sporten.
Vaak kan de sportfysiotherapeut helpen bij het diagnosticeren en behandelen van liesblessures, onder meer door je oefeningen te laten doen.
Een liesbreuk is overigens geen liesblessure maar een zwakke plek in de buikwand. Hierdoor kan, door druk van binnenuit, bijvoorbeeld bij het tillen van zware dingen, een uitstulping ontstaan. Dit valt niet te verhelpen met fysiotherapie en zal bij veel hinder operatief gerepareerd moeten worden.
Diagnose van sportblessures
Bij Fysiotherapie Plus hebben we een aantal sportfysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van sportblessures. Eerst zal de fysiotherapeut een uitgebreid lichamelijk onderzoek doen en een gesprek voeren, om te kunnen beoordelen waar de sportblessure vandaan komt. Vervolgens wordt er een behandelplan op maat gemaakt. Het doel hiervan is om lichamelijk zo snel mogelijk te herstellen zodat sporten weer mogelijk is. Indien noodzakelijk kunnen we in onze praktijk een echo maken
Behandeling van sportblessures
Iedereen die zich meldt met een sportblessure is uniek en krijgt een eigen behandelplan. Vaak zal dit plan bestaan uit het doen van oefeningen om spieren te versterken en anders leren bewegen.
Naast de reguliere fysiotherapie bieden wij een aantal specialisaties aan. Zo kunnen we behandelen met technieken zoals dry needling, massage, echografie, manuele therapie en medische fitness.
Meer informatie en kosten
Bij Fysiotherapie Plus willen wij altijd zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt. Zorgverzekeraars vergoeden het programma grotendeels via het aanvullende pakket.
Je kunt je polisvoorwaarden lezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar. En anders kan je sportfysiotherapeut uitleggen hoe het zit.
Voor vragen over of mogelijkheden voor behandeling kun je altijd contact opnemen met onze praktijk, via telnr. 010 466 51 02 of door het sturen van een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl.
Ons team bestaat uit
- Sercan Çaģlar, fitness-instructeur
- Jordi van Munster, fitness-instructeur
- Robin Velsink, fitness-instructeur