Rugklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn en er voor zorgen dat jij je werk en andere dagelijkse activiteiten niet meer goed kunt doen. Eén op de drie Nederlanders heeft last van lage rugklachten. Er zijn allerlei verschillende oorzaken voor rugklachten en hoe ze het beste kunnen worden behandeld. Dit verschilt dan ook per patiënt.
De rug bestaat uit 24 wervels. Daartussen zitten tussenwervelschijven, die de beweeglijkheid van je rug vergroten. De wervels en de tussenwervelschijven vormen samen de wervelkolom. Langs de wervelkolom lopen verschillende banden en spieren die beweging mogelijk maken.
Rugklachten kunnen kortom in de hele rug voorkomen en ook uitstralen naar de billen, benen of voeten. Ze kunnen geleidelijk ontstaan of juist acuut. Het is verstandig om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen als je langer dan drie weken rugklachten hebt en deze toenemen.
Oorzaken rugklachten
Waardoor de pijn wordt veroorzaakt, is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan – simpel gezegd – tijdelijk ‘uit vorm’. Zelfs bij erge pijn is meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade.
Overgewicht, lange lichaamslengte, een matige conditie, roken en stress kunnen de kans op rugklachten ook verhogen. Vrouwen hebben vaker rugklachten dan mannen.
Er zijn ook aandoeningen die tot rugklachten kunnen lijden. Een hernia (uitstulping van de kern van een tussenwervelschijf) is zelden de oorzaak van rugklachten.
Andere oorzaken van rugklachten zijn:
- Aangeboren afwijkingen van de wervelkolom, zoals scoliose
- Infecties van de ruggenwervel
- Tumoren
- Osteoporose (botontkalking)
- Slechte algemene gezondheidstoestand
- Artrose: slijtage van de tussenwervelschijven in de wervels, vaak op latere leeftijd
- Depressieve klachten
- Instabiliteit van de onderrug door onvoldoende training van de onderrug- en/of buikspieren.
Lage rugpijn
De meest voorkomende rugklacht is lage rugpijn. Dit is pijn in het onderste deel van de rug die soms uitstraalt naar de benen. Wanneer dit gebeurt heb je wellicht ischias: een aandoening waarbij zenuwpijn optreedt en doortrekt in de benen door een beknelling van de zogenaamde ischiaszenuw in de onderrug.
Lage rugpijn kan plotseling beginnen, bijvoorbeeld bij tillen van een zwaar gewicht. Dan noemen we dat spit. Maar de pijn kan ook geleidelijk ontstaan. Soms is de pijn vrij heftig en kan hij verergeren bij stress, hoesten, inspanning of beweging van dit deel van de ruggenwervel.
De pijn kan samengaan met gevoelsverlies of een vreemd gevoel in de benen, zoals tinteling of een doof gevoel. Soms hebben mensen moeite met plassen of het ophouden van de plas, of er ontstaat een doof gevoel rond de geslachtsorganen of de anus.
Als de pijn samengaat met andere symptomen, zoals koorts of gewichtsverlies, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan, omdat het op ziekte kan wijzen.
Diagnose rugklachten
Voor het stellen van een goede diagnose luistert jouw fysiotherapeut naar het verhaal van de patiënt, beoordeelt hij de symptomen en doet hij een uitgebreid lichamelijk onderzoek.
Behandeling van rugklachten
Rugklachten zijn in het begin meestal erg vervelend en soms bijna ondraaglijk. Er is zelden sprake van een ernstige oorzaak. Het kan helpen om rugklachten draaglijker te maken door pijnstillers in te nemen, zodat je gewoon kunt blijven bewegen.
Welke behandeling je krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van je klachten en de ernst ervan.
Bij chronische lage rugklachten kunnen speciale rugscholingsprogramma’s en gedragsmatige therapie helpen. Die verminderen de klachten en leren mensen met de klachten om te gaan. Deze programma’s:
- proberen je een reëel beeld te geven van je rugklachten
- leren je anders te bewegen of activiteiten uit te voeren op een normale manier
- maken je spieren sterker
- leren je technieken om te ontspannen
Daarnaast kan de fysiotherapeut bij het behandelen van rugpijn gebruik maken van uiteenlopende behandeltechnieken, waaronder dry needling, massage, oefentherapie, medical taping, easy taping, triggerpoint-therapie, rompstabilisatie- en rekoefeningen en manuele therapie.
Meer informatie en kosten
Je kunt bij ons terechtkomen nadat je door je huisarts of medisch specialist naar ons bent doorverwezen. Maar je kunt ook direct contact met ons opnemen.
Het kan zo zijn dat je behandeling helemaal of gedeeltelijk wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Vaak moet je je hiervoor aanvullend verzekeren. Of je behandelingen vergoed krijgt, kun je nalezen in je verzekeringspolis of je kunt er naar vragen bij je zorgverzekeraar.Meer informatie over dit onderwerp vind je op de pagina kosten.
Voor vragen over of mogelijkheden voor behandeling kun je altijd contact opnemen met onze praktijk, via telnr. 010 466 51 02 of door het sturen van een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl.
Ons team en locaties waar wij werken
We hebben 36 fysiotherapeuten in dienst met elk hun eigen specialisatie(s). Zij werken op locaties verspreid over heel Rotterdam.