Je kunt natuurlijk ook met allerlei andere klachten bij ons terecht dan degene die we hebben uitgelicht. Denk bijvoorbeeld aan spier- en gewrichtsklachten, etalagebenen, artrose en aan klachten door de longaandoening COPD. We geven hieronder wat informatie over deze andere veelvoorkomende klachten
Spierklachten
Spieren zijn bij bijna alle bewegingen die je met je lichaam maakt, betrokken. Je gebruikt je spieren de hele dag door en daarom is het niet zo gek dat ze wel eens overbelast kunnen raken.
Vaak zitten er dan verhardingen in de spier: spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd. Als deze bijvoorbeeld in de nekspieren zitten, kun je er hoofdpijn van krijgen.
Spierknopen kunnen er ook voor zorgen dat een spier minder kracht kan leveren of minder beweeglijk is. Hierdoor kunnen omliggende spieren overbelast raken.
Er zijn allerlei verschillende oorzaken voor spierklachten. Overbelasting, een slechte lichaamshouding, infecties, operaties, sportblessures en stress zijn hier voorbeelden van. Ook zijn er risicofactoren, zoals een slechte (werk)houding, hypermobiliteit en slechte voeding
Diagnose en behandeling
De fysiotherapeut zal allereerst een intakegesprek houden, om een beeld van de klacht(en) te krijgen. Ook zal hij of zij een lichamelijk onderzoek verrichten om daarna tot een diagnose te komen. Vervolgens zal de fysiotherapeut samen met jou een passend behandelplan maken om de spierklachten te verhelpen.
Oefentherapie, mobilisaties, dry needling, massages of een combinatie hiervan kunnen onderdeel zijn van de behandeling. Het doel van de behandeling is om de spier(en) weer optimaal te laten functioneren en te zorgen dat de pijn afneemt.
Gewrichtsklachten
Het kan zijn dat je opeens of langzaam steeds meer last krijgt van stijve en pijnlijke gewrichten. Hierdoor kan het lastig zijn om bepaalde bewegingen te maken.
Oorzaak
Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor gewrichtsklachten, van overbelasting, artrose tot een aandoening zoals reumatoïde artritis. Een gewricht functioneert als ‘scharnier’ tussen twee botten. Grotere gewrichten zitten bijvoorbeeld in je heup en knie. Kleinere gewrichten zitten onder meer in je handen, voeten en tussen je ruggenwervels. Soms raken het bot, het kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd en dit geeft klachten.
Diagnose en behandeling
Het is belangrijk om de spieren rond een gewricht regelmatig te gebruiken. Daardoor worden je spieren sterker en kunnen ze je gewricht ondersteunen. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan hierbij helpen.
Etalagebenen
Als je etalagebenen hebt, voelen je benen tijdens het lopen pijnlijk en vermoeid aan. De klachten verdwijnen als je een poosje stil staat. Je kunt ook last hebben van koude voeten en verdikte teennagels en wondjes die langzaam herstellen.
Oorzaak
Etalagebenen ontstaan door aderverkalking. Risicofactoren zijn ongezond eten en weinig bewegen, roken, erfelijke aanleg, diabetes, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte.
Diagnose en behandeling
Fysiotherapeuten kunnen een training geven die speciaal is ontwikkeld voor mensen met etalagebenen en hen helpen bij het bereiken van een gezonde leefstijl. Hierdoor is een operatie vaak niet nodig. Als dotteren of een bypass wel nodig is, kan de fysiotherapeut helpen bij herstel.
Artrose
Artrose is een veelvoorkomende chronische gewrichtsaandoening die vaak voorkomt in de knieën en heupen. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose in deze gewrichten. Vaak krijg je het op latere leeftijd. Als jonge mensen het krijgen, gebeurt dat vaak na een blessure of operatie.
Pijn is vaak de eerste klacht. Bij sommige mensen blijven de klachten, zoals pijn en moeite hebben met het uitvoeren van activiteiten, lang op hetzelfde niveau. Bij anderen wordt het langzaam erger en wordt het lastig om te bewegen en je dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Diagnose en behandeling
Artrose is geen vorm van gewrichtsslijtage, wat betekent dat er iets aan te doen is. Het kan helpen om af te vallen, meer te bewegen en meer spierkracht te krijgen in de benen. Hier kan de fysiotherapeut bij helpen. Soms helpt fysiotherapie zelfs beter dan medicijnen. Tijdens de behandeling krijg je van je fysiotherapeut ook uitleg en tips over hoe je met je klachten moet omgaan.
COPD
COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Ademen is moeilijker en je hebt minder energie. Andere klachten zijn hoesten, slijm ophoesten, benauwdheid en kortademigheid. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn, zoals traplopen, boodschappen doen en andere dagelijkse activiteiten. (Mee)roken is vaak de oorzaak.
Mensen met beginnende COPD hebben vaak last van klachten bij zware inspanning, zoal sporten. Maar als het ziekteproces vordert, kan een stukje lopen al te veel zijn.
Diagnose en behandeling
COPD is niet te genezen en kan steeds erger worden. Dit kan ook komen doordat mensen met COPD een verhoogd risico lopen op luchtweginfecties. Klachten kunnen afnemen door te stoppen met roken, meer te bewegen en af te vallen. Een fysiotherapeut kan je helpen om op een verantwoorde manier aan je conditie en aan een gezonde levensstijl te werken.
Meer informatie en kosten
Bij Fysiotherapie Plus willen wij altijd zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt. Zorgverzekeraars vergoeden specifieke fysiotherapieprogramma’s via het aanvullende pakket.
Je kunt je polisvoorwaarden lezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar. En anders kan je fysiotherapeut uitleggen hoe het zit.
Voor vragen over of mogelijkheden voor behandeling kun je altijd contact opnemen met onze praktijk, via telnr. 010 466 51 02 of door het sturen van een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl.
Ons team
We hebben 36 fysiotherapeuten in dienst, met elk hun eigen specialisaties. Ze behandelen bijna allemaal bovengenoemde klachten.
Gespecialiseerd in het behandelen van etalagebenen zijn
- Isaac Neumann, fysiotherapeut, master manueel therapeut
Gespecialiseerd in het behandelen van COPD
- Floor van Ochten, fysiotherapeut, onder meer gespecialiseerd in het behandelen van COPD
- Larissa Broere, fysiotherapeut, onder meer gespecialiseerd in het behandelen van COPD.
- Lonneke Boeve, fysiotherapeut, onder meer gespecialiseerd in het behandelen van COPD.
Wij kunnen u helpen
Floor van Ochten
Fysiotherapeut
Ontspanningstherapie
Cursusleider ZwangerFit en Babymassage
Mindfulness therapeute
Soetendaalseweg, Voorburgstraat, Verbraakstraat
Isaac Neumann
Fysiotherapeut
Master Manueeltherapeut, Oedeemtherapeut
verbonden aan het Chronisch Zorgnetwerk met aandachtsgebied claudicatio, COVID revalidatie
Schiedamseweg
Lonneke Boevé
Fysiotherapeut
Mulligan Concept, aandachtsgebied orofaciaal, COVID revalidatie
Voorburgstraat, Erasmusstraat