Veel mannen en vrouwen hebben last van klachten in het gebied van hun bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Omdat deze problemen bijvoorbeeld kunnen leiden tot incontinentie, obstipatie en seksuele klachten, schamen mensen zich er nogal eens voor. Daardoor hebben ze soms moeite om ermee naar hun huisarts of fysiotherapeut te stappen.
De bekkenbodem is een spierlaag onder in je bekken die je blaas met de urinebuis, de endeldarm, en bij vrouwen de baarmoeder met de vagina, ondersteunt.
De bekkenbodemspieren hebben een open- en sluitfunctie. Wanneer ze ontspannen, wordt plassen, poepen en vrijen mogelijk. Met hun sluitfunctie houden ze urine, ontlasting en winden tegen. Ook zorgen ze voor stabiliteit van je bekken.
Oorzaken
Wanneer de bekkenbodemspieren te slap zijn of wanneer ze juist te strak staan aangespannen kun je allerlei problemen krijgen. Denk aan ongewild verlies van urine en ontlasting of juist verstopping, of dat je overmatig vaak moeten plassen.
Ook kunnen er verzakkingsklachten optreden. Een verzakking van blaas, baarmoeder of endeldarm kan ontstaan tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling.
Veel vrouwen krijgen daarnaast last van hun bekken en bekkenbodemspieren tijdens de zwangerschap. Ze kunnen ernstige pijnklachten krijgen die vaak na de zwangerschap weer verdwijnen. Soms blijven klachten langdurig bestaan. Ze kunnen uiteenlopen van voortdurend pijn hebben bij inspanning en bewegen tot alleen pijnklachten vlak voor en tijdens de menstruatie.
Andere klachten die je zowel als vrouw en als man door niet goed werkende bekken- en bekkenbodemspieren kunt krijgen, zijn bijvoorbeeld pijn in je onderbuik, pijn in je bekkenbodem of rond je stuitje of schaambeen, pijn in je rug en je bekken zelf.
Je kunt ook problemen met je bekken krijgen na een val van je fiets of de trap of een sliding bij voetbal.
Verder kunnen er allerlei problemen op seksueel gebied ontstaan door bekken- en bekkenbodemklachten. Denk aan pijn bij het vrijen (dyspareunie), vroegtijdige zaadlozing of erectieproblemen.
Diagnose
De bekkenfysiotherapeut zal samen met jou praten over de problemen die er zijn en de mogelijke oorzaken. Een vrouwelijke bekkenfysiotherapeut is bevoegd om inwendig onderzoek te doen. Samen met jou zal zij een behandelplan opstellen. Wanneer het nodig is, werkt de bekkenfysiotherapeut samen met de huisarts, manueel therapeut, seksuoloog en/of verloskundige.
Behandeling
De bekkenfysiotherapeut adviseert je over je toiletgedrag, drink- en eetgedrag en geeft je beweeg- en houdingsadviezen.
Hij of zij helpt je om de spieren rondom je bekken en je bekkenbodemspieren te herkennen, te trainen, aan te spannen of juist te ontspannen. Hierbij kan de vrouwelijke therapeut gebruik maken van speciale apparatuur waarmee de activiteit van de bekkenbodemspieren wordt gemeten en inzichtelijk wordt gemaakt. De meeste problemen zijn hierdoor te verhelpen.
Meer informatie en kosten
Bij Fysiotherapie Plus willen wij altijd zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt.
Bekkenfysiotherapie wordt voor kinderen vergoed. Voor mensen ouder dan 18 jaar worden alleen bij urine-incontinentie de eerste negen behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Als je om andere redenen bekkenfysiotherapie nodig hebt, kun je vergoeding hiervoor krijgen via de aanvullende verzekering.
Je kunt je polisvoorwaarden lezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar. En anders kan je bekkenfysiotherapeut uitleggen hoe het zit.
Voor vragen over of mogelijkheden voor behandeling kun je altijd contact opnemen met onze praktijk, via telnr. 010 466 51 02 of door het sturen van een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl.
Ons team dat bekkenfysiotherapie geeft, bestaat uit
- Petra Fokkinga-Bannink, geregistreerd bekkenfysiotherapeut
- Marian Heetman, fysiotherapeut, master bekkenfysiotherapeut
- Rick Zee, fysiotherapeut met aandachtsgebied bekkenbodem en bekkenklachten bij mannen, geriatrie fysiotherapeut
Wij kunnen u helpen
Petra Fokkinga
Geregistreerd Bekkenfysiotherapeut
Cursusleider ZwangerFit
Gespecialiseerd in de NIMOC methode
Aangesloten bij het landelijk diastase netwerk
Voorburgstraat
Rick Zee
Fysiotherapeut, met aandachtsgebied mannelijke bekkenbodem
Geriatrie Fysiotherapeut
Dry Needling
Traumazorg en revalidatie
Fysiotherapie na trauma
Soetendaalseweg en Humanitas Bergweg
Marian Heetman
Fysiotherapeut
Master Bekkenfysiotherapeut
Aangesloten bij het landelijk diastase netwerk
Gespecialiseerd in de NIMOC methode
Schiedamseweg, Sint-Jobsweg