Oedeemfysiotherapie of lymfedrainage is een behandelmethode voor mensen bij wie teveel vocht achterblijft in hun lichaamsweefsels. Dit overschot aan vocht ontstaat vaak in je benen maar kan overal in je lichaam voorkomen. Je kunt er op alle leeftijden last van krijgen.
Klachten
Er zijn vele oorzaken voor oedeem ofwel een abnormale ophoping van vocht. Oedeem kan komen door langdurig in dezelfde houding te zitten of wanneer het buiten erg warm is, dat je lichaam minder goed vocht kwijt kan. Ook zwangere vrouwen houden vaak vocht vast.
Oedeem kan ook ontstaan door een aandoening, zoals
- Verminderde werking van de bloedvaten in je been of trombose
- Verminderde pompkracht van je hart
- Verminderde werking van je schildklier
- Ernstige ondervoeding: tekort aan eiwitten in het bloed
- Nierziekten en leverziektes
- Allergische reacties
- Lymfoedeem bij afsluiting van de lymfevaten. Dit kan gebeuren na het verwijderen van lymfeklieren (bijvoorbeeld in de oksel bij borstkanker) of door een tropische infectieziekte.
- Door medicijngebruik
- Een aangeboren aandoening
- Schade aan het lymfestelsel na een operatie, bestraling een ongeluk of een infectie
- Verstopping van het lymfestelsel door een tumor,
Diagnose
Bij een eerste bezoek zal er een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarna de oedeemtherapeut samen met jou een behandelplan opstelt.
Behandeling
Soms kunnen klachten verholpen, worden maar soms ook niet en is de behandeling erop gericht om de dikke arm of het dikke been weer zo dun mogelijk te krijgen.
Ook probeert de oedeemfysiotherapeut met zijn of haar behandeling te voorkomen dat je arm of been opnieuw zo dik wordt en krijg je daarvoor een therapeutische elastische kous aangemeten. Om zo te zorgen dat je zo min mogelijk pijn en last van de vochtophoping hebt.
Tijdens de behandeling maakt de oedeemtherapeut gebruik van specifieke technieken:
- Manuele lymfedrainage: een massagemethode die de functie van het lymfesysteem op een adequate wijze ondersteunt en optimaliseert
- Handgrepen om de forse zwelling te verplaatsen naar plaatsen waar het vocht makkelijk af wordt gevoerd
- Een techniek om littekens soepeler te krijgen
- Compressieverband of zwachtelen. Hierdoor wordt het uittreden van vocht voorkomen en de afvoer van weefselvocht (lymfe) ondersteund.
- Oefentherapie: beweging stimuleert de lymfevaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Hiervoor zijn gerichte specifieke oefeningen nodig.
- Ademhalingstechnieken: het aanleren van bepaalde ademhalingstechnieken om de afvoer van lymfe te ondersteunen.
Ook geeft de oedeemfysiotherapeut adviezen over huidhygiëne en belasting van je lichaam.
Meer informatie en kosten
Bij Fysiotherapie Plus willen wij altijd zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt. Je komt bij de oedeemfysiotherapeut terecht na doorverwijzing van je huisarts of medisch specialist.
Oedeemfysiotherapie wordt in de regel vergoed door uw zorgverzekeraar bij een aanvullend pakket voor fysiotherapie. Maar er zijn wat uitzonderingen. Uw oedeemfysiotherapeut kan precies uitleggen hoe het zit met de kosten en hoe de vergoeding is bij oedeemtherapie.
Voor vragen over of mogelijkheden voor behandeling kun je altijd contact opnemen met onze praktijk, via telnr. 010 466 51 02 of door het sturen van een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl.
Ons team
Bij Fysiotherapie Plus werken op dit moment vier geregistreerde oedeemfysiotherapeuten.
- Susan Fagel, oedeemfysiotherapeut, spataderbehandeling bij zwangerschap
- Minela Pervanic, fysiotherapeut, oedeemfysiotherapeut, master psychosomatische klachten, dry needling
- Isaac Neumann, fysiotherapeut, master manueel therapeut, verbonden aan het claudicationetwerk, oedeemfysiotherapeut, aangesloten bij Chronisch ZorgNet
- Larissa Broere, fysiotherapeut, oedeemtherapeut
- Lenneke Rodermond, fysiotherapeut, oedeemtherapeut, dry needling, medical taping/lymfetaping
Wij doen dit op de volgende locaties
- Erasmusstraat 164
- Bergwegplantsoen 390
- Schiedamseweg 185
- Voorburgstraat 14
- PC Hooftplein 45