Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Grof gezegd kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze klachten? U leest het in onze blog!

Wat zijn acute rugklachten?

Bij acute rugpijn ervaart u plotseling pijn in de onderrug. Dit gevoel wordt vaak omschreven alsof het ‘erin schiet’. Meestal ontstaan acute rugklachten door overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld door te zwaar te tillen, een verkeerde lichaamshouding of door eenzijdige belasting. Maar ook vermoeidheid of stress kunnen een grote rol spelen. Ook lijkt  acute rugpijn vaker voor te komen  bij mensen die een fysiek zwaar beroep uitoefenen. Soms kan deze pijn ontstaan doordat u lang in dezelfde houding zit. Daarnaast kan de pijn ook uitstralen van de rug naar de heup, bil en bovenbeen. De pijn komt plotseling op en is gelukkig meestal binnen enkele weken weer verdwenen. 

Wat zijn chronische rugklachten?

Rugpijn wordt vaak chronisch genoemd als de pijn langer aanhoudt dan drie maanden. Chronische rugklachten kunnen diverse oorzaken hebben en ontstaan niet alleen door fysieke factoren. Een veelvoorkomende oorzaak is overbelasting, bijvoorbeeld door zwaar werk of intensieve sportbeoefening. Een verkeerde houding, zoals het langdurig of verkeerd op een stoel zitten, kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van chronische rugpijn. Maar ook te weinig bewegen is een grote veroorzaker van rugpijn. Daarnaast kan letsel zoals een hernia of breuk ook voor langdurige klachten zorgen. 

Naast de fysieke oorzaken kunnen chronische rugklachten ook ontstaan door psychische factoren. Stress en spanningen kunnen leiden tot verhoogde spierspanning in de rug, wat kan zorgen voor rugpijn. Tot slot vallen aangeboren afwijkingen zoals scoliose onder chronische rugklachten.

Hoe kunnen rugklachten behandeld worden?

Behandeling van acute rugklachten

De beste behandeling bij acute rugpijn is rust en bewegen goed af te wisselen. Daarnaast is het belangrijk om extra belastende activiteiten even te vermijden. Het is belangrijk dat u hier een goede balans in vindt. Neem niet te veel rust, want door te veel rust worden de spieren in uw rug al heel snel verzwakt. Hierdoor wordt de rug instabiel en kunnen klachten verergeren. Probeer dus vooral om wel te blijven bewegen, maar rustig. Een milde pijnstiller zoals paracetamol kan goed helpen. Maar zorg dan wel voor de juiste dosering: 3-4 daags 1000 mg gedurende enkele dagen. Vraag uw fysiotherapeut gerust om advies en oefeningen om de rug beweeglijk te houden.   

Behandeling van chronische rugklachten

Chronische rugpijn kan het beste worden behandeld door middel van fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan u oefeningen geven die de rugspieren versterken, zorgen voor meer flexibiliteit en kunnen uw houding verbeteren. Daarnaast kan soms manuele therapie en massage helpen om spanningen te verminderen en beweeglijkheid te verbeteren.

Hoe kunnen onze fysiotherapeuten u helpen? 

Heeft u last van uw rug? U kunt altijd een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten. Eerst wordt er gekeken naar uw hulpvraag en op basis hiervan maken wij een behandelplan op maat. Afhankelijk daarvan krijgt u een passende behandeling. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit manuele therapie, dry needling of oefentherapie. 
Wilt u langskomen en een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@fysiotherapieplus.nl, te bellen naar 010-4665102 of door het contactformulier in te vullen op onze website.