Heeft u wel eens last van een heftige lage rugpijn die er opeens ‘in lijkt te schieten’? Vaak spreken we dan van ‘door de rug gaan’, maar de juiste naam is acute (lage) rugpijn. Een hele vervelende pijn, die u flink kan beperken in uw bewegingsvrijheid. Benieuwd hoe spit ontstaat en wat u zelf kunt doen? Onze collega Ricardo Kleijn vertelt u er graag meer over in deze blog.
Symptomen en oorzaken
Spit, of acute lumbago, ontstaat vaak plotseling, soms na een verkeerde beweging of overbelasting, bijvoorbeeld na bukken of tillen. De oorzaak van spit is niet altijd 100% duidelijk en daarom valt de aandoening onder de ‘aspecifieke rugpijn’. Door de pijnprikkels spannen de spieren in uw rug zich stevig aan. Uw lichaam probeert op die manier zelf om het pijnlijke gebied stil te houden. Door dit aanspannen kunnen de spieren licht verkrampen.
Symptomen
De mate van uw klachten hangt af van de ernst van uw blessure. Je kunt rekening houden met de volgende symptomen:
- Moeilijk bewegen en pijn in de onderrug
- Soms uitstralende pijn naar de billen en bovenbenen
- Langdurig in dezelfde houding zitten (of liggen) is vaak pijnlijk
- Van positie wisselen (gaan zitten, opstaan etc) kan moeizaam gaan en pijnlijk aanvoelen
Oorzaken
Zoals hierboven al vermeld ontstaat spit vaak plotseling, door een verkeerde beweging of overbelasting van de rug. Verder herkennen we ook de volgende oorzaken:
- Stress (veroorzaakt sneller spierspanningen)
- Oververmoeidheid
- Roken (bewezen slechte invloed)
- Te lang in een oncomfortabele positie zitten, liggen of staan
- Slechte lichamelijke conditie
- Meestal is er geen duidelijk anatomische oorzaak (zoals een hernia) te vinden
Ervaart u naast spit ook krachtverlies, tintelingen of een doof gevoel in uw benen? Straalt de pijn verder uit dan uw knie? Of is de rugpijn het gevolg van een ongeval? Neem dan contact op met uw huisarts of fysiotherapeut.
Behandeling en herstel van acute lage rugpijn
Deze klachten verdwijnen gelukkig meestal vanzelf weer. Hoewel de pijn u misschien anders vertelt, is het belangrijk om te blijven bewegen. Doe dit wel gematigd! Ga bijvoorbeeld nog niet sporten, maar maak een aantal keer per dag een korte wandeling. Door het wandelen helpt u de spieren in de rug soepel te houden, waardoor u minder last zult hebben van de stijfheid.
Kunt u niet bewegen, omdat de pijn te heftig is? Dan kunt u pijnstillers nemen om de pijn te verzachten. Het is in dit geval beter om pijnloos te kunnen bewegen door middel van pijnstillers, dan een krampachtige houding aan te nemen. Wilt u advies over de juiste pijnstiller? Vraag dan altijd uw huisarts, specialist of fysiotherapeut om advies. Het zelfzorgadvies is maximaal 3x per dag 1000mg paracetamol, gedurende maximaal 14 dagen.
Als u na 4 weken nog steeds pijn hebt, dan kunnen we starten met een behandeling. Het traject is dan vooral gericht op het voorkomen van deze klachten in de toekomst. Wilt u in de tussentijd hulp bij een correcte houding of het bewegen zonder pijn? Ook dan staan onze fysiotherapeuten voor u klaar!
Wat kunt u zelf doen bij spit en lage rugpijn?
Heeft u last van lage rugpijn? Dan is het dus erg belangrijk om rustig in beweging te blijven. Niet alleen houdt u uw spieren soepel en sterk, maar het stimuleert ook de doorbloeding in uw spieren. Met een goede doorbloeding kan uw lichaam meer zuurstof naar de spieren voeren en de afvalstoffen afvoeren. Om te bewegen zonder grote belasting kunt u bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. 30 minuten per dag is al voldoende.
Tijdens het bewegen is het belangrijk dat u uw rug behoedt voor nog meer overbelasting. Intensief sporten of zwaar fysiek werk raden we nog even af. Maar ook een kantoorbaan kan een pijnlijke bedoening worden door het langdurige zitten. Een correcte zithouding is heel belangrijk om ergere rugpijn te voorkomen. Zittend beroep? Zorg dat u ieder uur even 5 minuten gaat staan om uw spieren te strekken.
Oefeningen die u zelf kunt doen
Wilt u thuis ook aan uw herstel werken? Dan zijn er drie simpele oefeningen die u zelf kunt doen:
- De rug hol en bol maken
Ga op uw handen en knieën op de grond zitten. Kijk langzaam omhoog en maak op die manier uw rug hol. Buig uw nek vervolgens weer rustig omlaag en maak uw rug bol. Herhaal deze beweging 10 keer op een rustig tempo. - Knieën naar de borst
Ga op uw rug op de grond liggen. Zet uw voeten plat op de grond, zodat uw knieën gebogen zijn. Breng voorzichtig uw linkerknie zo dicht mogelijk naar uw borst met behulp van uw handen. Plaats uw linkerknie rustig terug in startpositie en herhaal de beweging met uw rechterknie. Herhaal deze oefening 10 keer. - Rug draaien
Bij deze oefening start u in dezelfde positie als bij oefening 2: plat op de grond, liggend op uw rug, met uw knieën gebogen. Leg uw armen gespreid op de grond met uw handpalmen naar beneden. Tijdens deze oefening is het belangrijk dat uw schouders altijd de grond blijven raken. Houd uw knieën bij elkaar en breng ze om en om helemaal naar links en rechts. Het is de bedoeling dat uw heupen, bekken en onderrug meedraaien. Voer de oefening zo’n 10 keer uit aan beide kanten.
Meer informatie of een afspraak maken?
Wilt u graag meer informatie over bewegen met spit? Of wilt u graag een afspraak maken voor hulp hierbij? Dan bent u bij Fysiotherapie Plus in Rotterdam aan het juiste adres! Bel ons via 010 – 466 5102 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen.